Princip in terapevtski učinki magnetnega polja
 
Biomag – pulsed magnetic therapy
Profesionalne medicinske naprave in aplikatorji za pulzno magnetoterapijo.
 


O magnetoterapiji

Magnetoterapija (v praksi se večkrat uporabljajo tudi izrazi magnetna terapija, bioresonanca, magnetna resonanca) je zdravljenje z aparati, ki ustvarjajo magnetno polje.

Zdravilni učinki nizkofrekvenčnega pulzirajočega magnetnega polja (LPMF)

Učinki bioloških sprememb v tkivih, ki jih povzročajo nizke frekvence pulzirajočega magnetnega polja, se lahko uporablja pri zdravljenju različnih bolezni.

Obstaja 6 osnovnih klasifikacij in učinkov:

 • Zaviranje bolečin
 • Sproščanje mišičnih krčev
 • Zaviranje otekanja
 • Izboljšanje stanja ožilja
 • Razstrupljanje (pospeševanje metabolizma)
 • Celjenje in obnavljanje, zaviranje vnetij in zaviranje revme 

več informacij

Kratek opis terapevtskih učinkov magnetoterapije Biomag ®

Lajšanje bolečin (analgetski učinek):

Zaradi vzpostavitve magnetnega polja, terapija sproži v živčnih vlaknih nastajanje električnega toka. Ta onemogoča gibanje bolečih dražljajev od izvora bolečine po hrbtenjači do možganskih centrov, kar skupaj z nekaterimi drugimi mehanizmi, na primer večjo proizvodnjo endorfina, dušitvijo vnetja in otekline, kot tudi mišičnim sproščanjem, povzroči lajšanje bolečine.

več informacij

Značilnosti LPMF in frekvenčno območje Biomag®

Nizke frekvence - 1 do 10 Hz

Prevladujoči učinki analgetične in mišično sproščujoče narave.

Srednje frekvence - 10 do 15 Hz
 

 • delujejo proti vnetjem,
 • primerne so za kronične in degenerativne bolezni,
 • vazodilatacija,
 • vplivajo pri izboljšanju krvnega in limfnega obtoka,
 • učinkujejo pri odpravljanju oteklin.

več informacij

Tabela prevladujočih terapevtskih učinkov pulzne magnetoterapije glede na frekvenco

Table of basic therapeutic effects of pulse magnetotherapy according to frequency.

več informacij

Terapevtski učinki nizkofrekventno pulzirajočega magnetnega polja (LPMF)

Učinki bioloških sprememb v tkivu, ki jih povzroči nizkofrekvenčno magnetno polje, se lahko uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni.

več informacij

Kako izbrati in uporabljati aplikatorje

Vedno morate izbrati vrsto aplikatorja glede na terapevtski namen, izmed tistih, ki so na voljo v ponudbi (glej spodaj). Izbrani aplikator se postavi čim bližje površini telesa, kot je mogoče. Nekaterim aplikatorjem je omogočena namestitev s prilagodljivim trakom ali uporabo etuija. Večino aplikatorjev lahko pritrdite na telo tudi s pomočjo DUO FIX pritrdil.

več informacij

Oblike pulzov, jakost LPMF in valovanje frekvence

Če izberete način INDIVIDUAL, delate s kombinacijami različnih frekvenc, intenzivnosti in različnih profilov pulzov. Oster profil pulza (igla, trikotnik) učinkuje stimulativno, medtem ko ostale oblike pulzov (oblaste, pravokotne), delujejo za boj proti bolečini ali povzročijo sprostitev krčev. Dobro je vedeti, da valovanje frekvence v 3-minutnem zaporedju povzroči trajnejše učinke, medtem ko valovanje po tem zaporedju bolje stimulira telo.

več informacij

Elektroterapevtska metoda brez kontakta

V primeru magnetoterapije, je komponenta elektromagnetnega polja v tkivih (električna napetost in električni tok), v povprečju 100-krat višja v primerjavi s tradicionalnim elektro-terapevtskimi metodami (stik).

več informacij

Število terapij

Priporočeno število magnetoterapij je različno, odvisno od posameznega primera, kar pomeni, da je lahko tudi trajanje zdravljenja tako kot število terapij različno. Kot standard lahko navedemo dve terapiji dnevno. V primeru resnejših oziroma kroničnih bolezni, so možne tri ali celo več terapij na dan, ob upoštevanju priporočene 6 urne prekinitve med terapijami.
 

več informacij

Zgodovina

Magnetotherapy - history

Zdravilni učinki magnetov so znani že več stoletij. Beseda "magnet" izhaja iz grškega mesta Magnesia, kjer so kopali magnetni material – železov oksid v njegovi naravni obliki. Govori se (ker ni na voljo dovolj dokazov), da so Kitajci poznali in uporabljali magnete že leta 4500 pred našim štetjem.

več informacij

Magnetno polje Zemlje

Magnetotherapy - the magnetic field of the earth

Zemlja ima edinstvene magnetne lastnosti, ki so potrebne za razvoj in obstoj življenja. Magnetno polje je povsod okoli Zemlje. Področje svojega vpliva in učinka se imenuje magnetosfera.
 Magnetosfera prvenstveno preprečuje vdor večini kozmičnega sevanja in ščiti žive organizme pred poškodbami. Geomagnetizem je vplival na razvoj oblik življenja na Zemlji. Je eden od osnovnih pogojev za življenje. Že kratko izpostavljanje ljudi na območjih, kjer ni bilo geomagnetizma, je povzročilo okvaro bio-ritma, presnovne motnje in duševne težave.

več informacij

Škodljivo (močno) magnetno polje

Živi organizmi se stalno odzivajo na magnetno polje Zemlje, vendar pa te reakcije niso tako intenzivne. Če delujemo na naravno stanje organizma z močnim magnetnim poljem, je logično, da se bo organizem odzval na dražljaje z močno reakcijo. V začetku proučevanja magnetizma so verjeli, da močno magnetno polje ne povzroča resne škode človeškemu telesu.

več informacij

Naprave in postopki pri uporabi generatorjev elektromagnetnega polja (EMG) in električne energije

Obstaja veliko terapevtskih naprav, različne intenzivnosti električnega toka, ki temeljijo na uporabi elektromagnetna polja. Spekter elektromagnetnih pulzev je zelo širok, zato so - seveda - posledično različni tudi biološki učinki.

več informacij

Programska in dodatna oprema naprav Biomag®

Naprave BIOMAG do leta 1999
 Programska oprema naprav BIOMAG se venomer razvija skupaj z novimi spoznanji o učinkih zdravljenja z uporabo nizkofrekvenčnih pulzirajočih magnetnih polj. Obstajajo različne vrste programske opreme, ki pokrivajo celotno lestvico nizkih frekvenc. Naprave iz nabora BIOMAG se v Češki republiki izdeluje od leta 1989. Različni tipi (BIOMAG 89, BIOMAG 9201, BIOMAG MINI, BIOMAG DUO, BIOMAG QUATTRO in BIOMAG DRUŽINA) so postali pomemben del zdravstvene oskrbe v zdraviliščih, rehabilitacijskih centrih in drugih ustanovah zdravstvenega varstva.

več informacij

Priporočena literatura CZ

Bendarčík Peter: Zdraví a magnetoterapie BIOMAG (2006)
Jiří Chvojka: Magnetoterapie v teorii a praxi (2000)
Valuch J. M.: Magnetismus jako podmínka života a zdraví (2000)
Jeřábek J., Žideková A..: Pulsní magnetické pole při léčbě

več informacij

Priporočena literatura - svet

Barkusova, L. P. et al.: O režimach iskustvennych magnitnych polej i ich biologičeskoj aktivnosti. Primeněnije mag. polej v klinike, Kujbyšev; 1976, s. 7-8 Bartko, D. Et al.: Vplyv pulzného magnetického pol´a na cerebrálnu cirkuláciu, frekvenčné spektrá EEG a niektoré vlastnosti krvi. Čs. neurol. neurochir. Sv. 51 (84), 1988, č. 2., S. 124-132

Bazeko, N. P.: Osobennosti reakciji trombocitov na vozdějstvije postojannovo i peremennovo magnitnovo polja pri operacijach na bedernoj arterii. Priměněnije magnitnych polej i ultrazvuka v lečebnych celjach. Leningrad 1985, s. 120-124

več informacij

HORNÍ NAVIGACE

 
 

Biomag
Profesionalne medicinske naprave in aplikatorji za pulzno magnetoterapijo.